PARKİNSON'DA ERKEN TEŞHİS

PARKİNSON'DA ERKEN TEŞHİS
  • Nöroloji

PARKİNSON'DA ERKEN TEŞHİS

Parkinson hastalığı; genellikle orta ve ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır.

Parkinson hastalığı; genellikle orta ve ileri yaşlarda görülen, ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, iki büklüm kısa adımlarla yürüme ve dengesizlikle karakterize bir hastalıktır. 
 
Hastalarda bu bulgulara ek olarak yazma güçlüğü, katılık, kabızlık, yüzde donukluk ciltte aşırı yağlanma da görülebilmektedir. Hastalık genellikle 50-60 yaşlarında başlayıp yıllar içerisinde ilerlemektedir. 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık % 1.6-2.3 ü bu hastalığa yakalanmaktadır.
 
Hastalık beyindeki dopamin hormonunun değişik sebeplerle üretilmesinin azalması sonucu ortaya çıkmaktadır.
 
Tedavisinde hastaya dopamin hormonuna dönüşen veya dopamin hormonu gibi davranan ilaçlar verilmektedir. Yapılan çalışmalar Parkinson hastalığında erken tedavinin önemli olduğunu ve erken dönemde tespit ve tedavisi başlanan hastalarda hastalığın daha yavaş ilerlediğini göstermiştir. Ek olarak ilaçların yanında fizik tedavi ile hastaların yürüyüşlerindeki yavaşlama, postürleri, dengeleri ve kısmen de titremeleri tedavi edilebilmektedir.
 
Doğru ilaç tedavisi ve uygun fizik tedavi egzersizleri ile hastaların konforu artmakta ve daha hızlı hareket edebilmektedirler.
 
Eğer sizin de tek taraflı başlayan (bazen çift taraflı olabilir) ellerde titremeniz oluyorsa, hareketleriniz yavaşlamışsa, öne eğik şekilde küçük adımlarla yürüyorsanız ve denge problemi sebebiyle düşmeleriniz oluyorsa bir nöroloji uzmanına başvurmanızda fayda var.
 
Unutmamak gerekir ki her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavi hastaların konforunu düzelttiği gibi hastalığı ilerleyişini de yavaşlatabilir

Yorum Yapın