KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI
  • Kulak Burun Boğaz (KBB)
  • 23 Kasım, 2019
  • 0

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

Dış kulak yolu, kepçesi, kulak zarı, orta kulak, iç kulak, burun, sinüsler, nazofarinks bölgesi, tonsiller, geniz eti, ağız içi bölgesi, gırtlak, yemek borusu, boyun bölgesini içerir.

Kulak Burun Boğaz Bölgesi Hastalıkları; Dış kulak yolu, kepçesi, kulak zarı, orta kulak, iç kulak, burun, sinüsler, nazofarinks bölgesi, tonsiller, geniz eti, ağız içi bölgesi, gırtlak, yemek borusu, boyun bölgesini içerir.

Bu bölge hastalıklarını tutulum yeri ve özelliğine göre, iyi ve iyi huylu olmayan tümöral kitleler, baş dönmesi, çınlama, yüz felci oluşturur. Hastalığın oluşumuna göre hastalarda ağrı, ateş, halsizlik, solunum güçlüğü, baş dönmesi, bulantı, kusma, çınlama, kanama, ses kısıklığı, horlama, solunum durması , yüz ve boyunda şişlik görülür. Bu rahatsızlıklardan biri veya birkaçı çocuklarda veya yetişkinlerde görüldüğü zaman erken devrede doktora müracaat edildiğinde tüm vücut bölgesi hastalıklarında olduğu gibi kolaylıkla sekelsiz olarak tedavi edilir. Hastalıkların çoğu ilaç ile tedavi edildiği gibi birçoğu; bademcik, burun,sinüsler, kulak hastalıkları endoskopik veya mikrosirujik, eksizyon yöntemler kullanılarak ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.

Hastanemiz, poliklinik ve ameliyathanesi son teknoloji ile donatılmıştır. Bütün muayenelerimiz endoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Hastalarımız, muayene bulguları ve hastalıklarını aynı anda görebilmektedir. Bu hastalıklar ve tedavileri ayrıntılı bir şekilde hastanemizin web sitesi KBB hastalıkları bölümünde anlatılacaktır.

TONSİL VE ADENOİD

(Bademcikler ve geniz eti) Boğazda dilin arka iki yanı ve üst kısmında vücudu enfeksiyondan koruma sistemiyle ilgili dokulardır. Bunun yanında bu dokular sık iltihaplandığı veya büyüdüğü zaman vücuda fayda yerine zararlı olurlar. Uykuda horlama, ağzı açık uyuma, ağzından su gelmesi, iştahsızlık, gelişme geriliği gibi birçok durumlara yol açar. Halk arasında "büyüdükçe bunlar düzelir, küçülür" algısı da doğru değildir.

Tedavi edilemeyen hastalıklarda bu süre içinde eklem, kalp, böbrekte kalıcı hasar oluşturabilir. Bu bakımdan sık iltihaplanan, ateşli havale ve uykuda nefes alma zorluğu olan çocuklarda cerrahi tedavi gerekir. Ayrıca bu çocuklarda işitme kayıpları ve yüzde deformasyon oluşturur. Bütün bunların oluşmasına fırsat vermeden cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Bu uygulama bademciklerin ve geniz etinin alınmasıdır. Bu ameliyatlar 2.5 yaşını bitiren çocuklarda eğer başka ameliyatına engel bir durumu yoksa yapılabilir. olabilir. Kanama riskine karşı bahar ve kış aylarında önerilir. Bazen kanama ve ağrılar olabilir. Ameliyat sonrası bölgede bulunan diğer lenfadetik dokular vücudun bağışıklık sistemini ( koruyucu) görevini üzerine alır. Bu dokuların enfeksiyonu sıklıkla virüslerden ve %30 kadarı A grubu beta hemolitik streptokoklar tarafından oluşur. Bu enfeksiyonlar tedavi ile geçmesine rağmen romatizmal hastalarda kalp haslığı eklem romatizması böbrek tutulması %2 ila %3 civarında oluşur. Genellikle bahar aylarında sıklıkla görülür. 24 saat bulaşıcılık dönemi vardır. Bu dönemde okula gönderilmemeli ve diğer çocuklarla teması önlenmelidir. Boğaz kültürü önemlidir, ancak her zaman doğru sonuç vermez. Alerjisi olmayanlarda penisilin grubu ilaçlarla tedavi edilir.

Ailelere öneriler;

38 C ateşi olan boğaz enfeksiyonunda doktora başvurmalı ve boğaz kültürü alınmalıdır. 24 saat çocukların diğer çocuklarla teması önlenmelidir. Hastalık yokken beta üremesi önemli değildir. Taşıyıcılık anlamına gelir ve tedavi gerektirmez.

ÇOCUKLARDA GENİZETİ

Geniz eti tonsiller dokunun üzerinde burnun en arka kısmında damağın üzerinde yer alır. Bademciklere benzer yapıdadır. Büyüme durumunda burundan nefes alamaz. Uykuda horlama ve ağızdan salya gelir. Uyku apnesi (nefes durması) olur. Sık iltihaplanmasında tedaviye cevap vermeyen sinüzit oluşur. Yüz kemiklerinde gelişme bozukluğu ile damakta kubbeleşmesi olur. Sonradan tedavi ile düzelmez. İşitme azlığı, konuşma bozukluğu oluşur. Buraya kadar sözü edilen şikayetler 2 aydan fazla sürer ise ameliyat kararı verilir. Yaklaşık 15 dk sürebilir. 2-3 gün içerisinde okula başlayabilir. Sıklıkla aynı gün taburcu edilir. Kalıcı bir iz bırakmaz. İhmal edilen durumlarda verdiği hasar kalıcıdır.

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ

Burun içinde her iki burun deliği ortasında bulunan bölmeye septum denir. Önde kıkırdak, arkada kemik yapıdan oluşur. Burnun bir tarafa eğilmesine deviasyon ismi verilir. Doğuştan itibaren oluşabilir. Ekseri Travma ile oluşur. Yanlarında konka denilen burun yan etleri vardır. Normalde insan burnu ile vücuda hava alır. Bu havayı ısıtır, nemlendirir, toz vs gibi şeyleri temizleyerek akciğere gönderir. Burun kemiği ve yan etlerinin büyümesine bağlı tıkanmada; burun tıkanıklığı, kanama, sık tekrarlayan akıntı, horlama, uykuda nefes durması gibi şikâyetler oluşur. Yaşam kalitesini düşürür, gün boyu yorgunluk uyku hali ağız kuruluğu ve ağız kokusu, aşırı kilo alma olur . Bu rahatsızlar nedeniyle kalp akciğer fazla çalışarak ileride stend takılma ve ya bypass ameliyatlarına sebep olur. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Herhangi bir iz söz konusu değildir. Ameliyat içine eğrili tespit için destek amaçlı yumuşak sünger veya silikon tampon konulur. 2-3 gün içerisinde çıkarılır.

ALERJİK NEZLE

Allerjik rinit oluşumu burun yan etlerinin şişmesi, akıntı hapşırma ile kendini belli eder. Mevsimsel veya yıl boyu sürebilir. Toz, küf, mantar, polenler ile oluşur. Endoskopik muayene ilke burun mukozası şiş, soluk üzerinde beyaz akıntı vardır. Çoğu kez alerjen madde tanınamaz. Evde sentetik yastık-yorgan kullanılmalıdır. Yatak odasında halı kilim bulunmamalı. Perdeler sık yıkanmalı, evde hayvan beslenmemelidir. Kortizonlu burun spreyleri antihsitaminik ilaçlar ve imminoterapi (aşı). uygulanabilir. Eğer burun septumunda eğrilik varsa bu da düzeltilmelidir.

UYKU APNESİ

Horlama, akciğere giden havanın yumuşak damağı titreştirmesiyle oluşur. Uyku esnasında solunumun 10 sn ve daha fazla kesilmesine uyku apnesi denir. Bu hastalarda gündüz aşırı yorgunluk, uyku hali, baş ağrısı huzursuzluk görülür. Burun içi tıkanık, küçük dilin büyük uzun olması, dil kökünün ağız içini Daraltmasıyla oluşur. Horlama kalp yetmezliği, hipertansiyon,ani ölümler, sık kaza yapma, kilo almaya sebep olur. Çocuklar da aşırı büyük geniz eti ve bademcikler buna sebep olur. Endoskopik muayene uyku testi ile tanınır. Solunum yolunda oluşan negatif basıncı engellemek için burundan devamlı pozitif basınç veren cihazlarla tedavi edilir. Öncesi ise yumuşak damak yukarı çekilir, küçük dil çeşitli enstrümanlarla kısaltılır. Burun içi eğrilik düzeltilir,şişlikler küçültülür.

SİNÜZİT

Yüz ve kafa kemikleri içinde hava boşluklarına „"sinüs" denir. Bunların burun ve boğaz hastalıkları sonucu enfekte olmasına "sinüzit" denir. Bu oluşumlardan her biri burun deliklerine açılır. Eğer bu oluşumların delikleri burun içine açıldığı deliklerin ağzı şişerse delikler kapanır ve sinüs içinde ki akıntı ve basınç artar, baş ağrısı olur. Başlangıçta açık, sıvı şeklinde olan akıntı koyulaşır, sarı renkli olur. Eğer erken olarak ilaç tedavisi uygulanmaz ise hastalık kronikleşir. Normalde sinüsler içinde 500cc(yarım lt) akıntı oluşur. Bu akıntı sinüsler içinde "cilia" dediğimiz kıllarla ile buruna akar ve kişi hissetmez. Eğer iltihaplanırsa bu kişi tarafından hissedilir hale gelir. Hava kirliliği, alerji, virüsler akıntıyı arttırır. Başlangıçta açık, renkli, berrak, su gibiyken sonra koyu renkli, yapışkan hale gelir. Sinüsler, göze ve beyine çok yakın olmaları nedeniyle enfeksiyon özellikle çocuklarda göze yayılabilir. Arkaya akma ile bronşit, astım oluşabilir. Kronik öksürük, yüz, alın bölgesinde ağrı, bulantı, kusma olur. Allerji, burun eğriliği olanlarda sık rastlanır. Erken devrede ilaç tedavisi almayan hastalarda hastalık kronikleşir. Burun içi ve sinüsler içinde polipler oluşur. Cerrahi tedavi gerekir. Bu hastanemizde endoskopi sinüs cerrahisi yolu ile tedavi edilir.

BURUN KANAMASI

Burun kanamaları, çocuk-genç ve yaşlılarda sık görülen bir durumdur. Çocuklarda ekseri burun ön kısmında, yaşlılarda ise arka bölümlerinde olur. Travma, burun karıştırma, kanamayı bozan kan hastalıkları, tümörler, çocuklarda angiofibroma, hipertansiyon kanamaya sebep olur. Basit olarak başlangıçta burun kanatlarına 5 dk. Tazyik yapılır. Baş, bilinenin aksine dik tutulur. Durmaz ise burun içine özel tamponlar uygulanır. Hasta sakinleştirilir. Tansiyon kontrol altına alınır. Kanama odağı özel solüsyonlar veya koter ile koterize edilir. Gerekirse kanama sebebini bulmaya yönelik tetkikler yapılır. Endoskopik yolla tanı ve tedavi yapılır.

BAŞ DÖNMESİ

Vertigo hastanın etrafı veya kendinin döndüğü, uzun veya kısa sürede beraberinde işitme azlığı, bulantı,kusma,kulak çınlaması,gürültüden rahatsızlık hissinin olduğu veya bir kısmının olmadığı şikayetler kompleksine verilen isimdir. Hastalık şikayeti beyin menşeili veya iç kulak menşeilidir.

Etrafın dönmesi iç kulak kaynaklı, kendinin dönmesi beyin menşeilidir. İç kulakta ki salyangoz yapı denge ve işitme organıdır. İç kulakta bu bölgeye giden kan damalarında daralma, basınç yüksekliği, virüs enfeksiyonları,stres ve bu bölge tümörleri vertigo dediğimiz şikayet kompleksine sebep olur. Hastalık şikayetlerde neleri içerdiğine, nasıl olduğuna göre; menier, bening paroksizmal pozisyonel vertigo, vestibular nörinitus gibi isimler alır. Bunların ayırım ve tedavileri farklıdır. Menierde iç kulaktaki dolaşım halindeki sıvının basıncın artması söz konusudur. Burada ya sıvı yapımı artmış veya yollarda tıkanma ile sıvının genel dolaşıma katılması önlenmiştir. İşitme azlığı, baş dönmesi, çınlama ile sesten rahatsız olma, kulakta dolgunluk vardır. Ekseri tıbbi tedavi ve değişik zaman içinde ilaçla düzelir. Bazen hospitalize etmek gerekir. Değişik boyutta bulantı kusma vardır.

Bening paroksismal pozisyonel vertigoda (BPPV); Baş dönmesi, bulantı, saniyeler içinde olup geçer. İç kulakta kristal dediğimiz oluşumların yer değiştirmesiyle olur. Özel baş hareketleri ile (ebley) manevrası düzelir. Tedavi özel ilaçlarla desteklenir. Vestibular nörinitus denge sinirinin iltihabı ile olur. Dönme uzun süreli ve fazladır. Semptomatik olarak tedavi edilir. Çınlama, vertigo kompleksinin içinde olabildiği gibi sadece orta kulak enfeksiyonun bu bölgede damarsal anevrizmalar, sinir ucu tümörleri, kan basıncında artma sonucu işitme sinirinin irritasyonundan da olur. Yüksek ani gürültü, gençlerin yüksek sesle müzik dinlemesinden, gürültülü ortamda çalışmaktan da olabilir. Bilinen sebep ortadan kaldırıldığı zaman çınlamada düzelme veya azalma olur. Tek taraflı çınlamada iç kulakta bir tümör varlığını ekarte etmek için iç kulağın MR incelemesi yapılmalıdır. İç kulak basıncını düşüren ve damar genişletici ilaçlar tedavi maksadı ile verilir. Tinnitusu maskeleyici cihazlar hastaları rahatlatabilir.

KULAK HASTALIKLARI

Kulak Burun Boğaz hastalıklarının sık ve önemli hastalıklarından olup dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulak bölgesini içine alır. Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolunu içerir. Kulak kepçesinin dolması enfeksiyonu olur. Dış kulak yolu enfeksiyonu ekseni kirli suda yüzme sonucu olur. Tedavi ila. İle tedavi olur. Orta kulak enfeksiyonları çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun tedavi edilmemesi, kulak zarının delinmesi veya zarın orta kulağa yapışması, orta kulakta sıvı birikimi sonucu oluşur. Zaman içinde enfeksiyon orta kulağın gerisine geçebilir. Başlangıçta ilaç veya kulak zarına tüp konulma ile tedavi edilebilecek iken tedavi olmayanlarda dahada ilerlerse kulakta polip oluşabilir. Enfeksiyon orta kulak ve iç kulak ötesinde beyin dokusuna geçer. Beyin ödemi bölgeden geçen yüz sinirlerini tutabilir. Yüz felcine sebep olur. İç kulak tutulması ile işitme kaybı, çınlama, bulantı, kusma ile seyreden hastalıklar oluşur.

Yorum Yapın