HORMON BOZUKLUĞU HASTALIK KAYNAKLI OLABİLİR

HORMON BOZUKLUĞU HASTALIK KAYNAKLI OLABİLİR
  • Beyin ve Sinir Cerrahisi

HORMON BOZUKLUĞU HASTALIK KAYNAKLI OLABİLİR

Vücuttaki birçok hormonun üretilip salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezi, bazen kendisinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Bu problemlerin başında gelen hipofiz bezi adenomları, çevre dokuları sıkıştırıcı etkisinin yanında özellikle en yakın komşu organ olan göz sinirlerine uyguladığı baskıyla da görme kaybına yol açabiliyor.
Hipofiz bezi adenomları iyi huylu tümörlerdir. Beynin ortasında, vücut hormonlarını kontrol eden küçük bir bezin anormal olarak hücre çoğalması sonucu ortaya çıkardığı yapılardır. Bazen salgıladıkları hormon sayesinde tespit edilir, bazen de hiç hormon salgılamadan görme bozuklukları ile fark edilebilir.
Hipofiz bezinden salınan hormonlar ve görevleri şunlardır;
  • Süt hormonu
  • Cinsiyet hormonları
  • Büyüme hormonu
  • Tuz ve su dengesi ve kortizon salınması
  • Tiroit uyarıcı hormon
Tümörler, genelde iki görme sinirinin hemen altında, 1’e 1 cm’lik bir alana yerleşir. Birtakım anatomik yapılara sahip olduğu için eğer görme bozukluklarına ya da hastanın hormon eksikliğine veya fazlalığına neden olmuşsa, cerrahi ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Endoskopik hipofiz bezi ameliyatında kafatasının açılmamış olması ve ameliyat sonrasında herhangi bir pansumana ihtiyaç duyulmaması hastaya büyük konfor sağlar. Böylelikle taburcu olma süresi de çok kısalır.

Yorum Yapın