DİZ PROTEZ AMELİYATI NEDİR?

DİZ PROTEZ AMELİYATI NEDİR?
  • Ortopedi ve Travmatoloji

DİZ PROTEZ AMELİYATI NEDİR?

Çok ciddi ağrıya neden olan hastalığın tedavisi ancak diz protezi cerrahisi ile gerçekleşmektedir.

Eklem kıkırdağının yok olmasıyla ortaya çıkan eklem yıpranması, yürüme, merdiven çıkma gibi günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede kısıtlamaktadır. Çok ciddi ağrıya neden olan hastalığın tedavisi ancak diz protezi cerrahisi ile gerçekleşmektedir.

Diz protezi uygulamasının başarısında yaş, kilo, kişinin genel durumu belirleyicidir

Diz protezi uygulamasında fonksiyon görmeyen eklem yüzlerine metal ve sürtünmeye dayanıklı yapay bir eklem yerleştirilmektedir.

Diz protezi kimlere yapılır?

Uygulamada yaş, kilo, kişinin genel durumu belirleyici olmaktadır. Yapay eklemin en iyi koşullarda 20 yıllık bir ömrü olduğundan, genellikle uygulama 65 yaş üzeri hastalarda yapılır. 90 kilonun üzerindeki hastalara uygulandığında diz protezinin erken gevşemesiyle karşılaşılabilir. Böyle bir risk söz konusu olsa da protez ile birlikte kazanılacak aktivitenin metabolizmayı hızlandıracağı, bu durumun da kilo kaybına neden olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ciddi diyabet, damar tıkanması, kalp hastalığı, bunama, inmesi bulunan, enfeksiyonu olan hastalarda uygulamadan kaçınılmalıdır. Osteoporoz ( kemik erimesi) olan hastalarda bir kısıtlama bulunmamaktadır.

İki dize protez sakıncılı mıdır?

Ameliyat esnasında ve sonrasında yaşanabilinecek komplikasyonlar nelerdir?

Kan kaybı olabilir. Bu durum kan nakli ile giderilir. En ciddi komplikasyonlar, erken enfeksiyon ve toplar damar tıkanması ( derin ven trombozu )dır. Bazı cerrahlar aynı seansta her iki dizin cerrahi girişimini yapma eğilimindedirler. Yapılan çalışmalar bu uygulamanın bir üstünlük sağlamadığı gibi toplar damar tıkanması (derin ven trombozu)na bağlı emboli ve ölüm, enfeksiyon risklerinin arttırdığını göstermiştir.”

Diz protesi yapılanlar nelere dikkat etmeli?

Tam iyileşme elde edildikten sonra hastanın günlük aktivite, araç kullanma, yüzme, bisiklet ve golf gibi belli sporları yapma konusunda yaşadığı zorlukların ortadan kalkar.

Hastalar çoğunlukla 5- 7 gün arasında hastanede kalırlar. Bu süre içinde enfeksiyon, emboli,  profilaksisi, ağrı tedavisi yapılır. Hastalar temel rehabilitasyonu öğrenmiş ve yürüteç ile rahat yürür vaziyette taburcu edilmelidir.

Protezin özelliğinden dolayı diz tam bükülemez. Bu nedenle secdeye vararak namaz kılmak ve alaturka tuvalete oturmak mümkün değil hatta zararlıdır. Arzu edilen bükülme açısı 110-120 derecedir. Merdiven inip çıkmalarına altıncı haftadan sonra izin verilmelidir.

Toplar damar tıkanması (derin ven trombozu) profilaksisi ortalama bir ay olmak üzere evde de sürdürülmelidir. Takipler poliklinikten üç ay, altı ay ve birer yıl arayla film ve klinik kontroller ile yapılmalıdır.

Diz protezi ameliyatı nedir?

Diz protezi ameliyatı ne kadar sürer?

Ortopedik eklem implantı nedir?

Unikondiler ne demek?

Yorum Yapın